Postavljanje protivgradnih mreža u voćnjaku Atos FructumaFruška Gora je područje poznato po izuzetno povoljnim uslovima za razvoj voćarstva i vinogradarstva. Ono što ovu sremsku planinu čini idealnom lokacijom za gajenje ovih kultura jesu upravo spoj klime, kvaliteta zemljišta i nadmorske visine na kojoj se nalazi. Atos Fructum u Maloj Remeti je velika investicija urađena po najvišim standardima evropskog voćarstva. Voćnjak se prostire na 90 hektara kvalitetnog i zdravog zemljišta, na nadmorskoj visini od 250 metara. Pre nego što je ovaj posao u Srbiji pokrenut 2005., investitori su istražili mogućnosti i izabrali najsavremeniju tehnologiju.

 “Obilazili smo evropske voćnjake, pre svega sever Italije koja je, možemo reći, majka evropske jabuke. Odatle smo uvezli tehnologiju, uvezli smo znanje. U saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom iz Novog Sada konstatovali smo da je Fruška Gora kao jedna mikrolokacija najbolja, ne samo u Srbiji, nego na nivou Evrope”, navodi za Energynews Jovan Deurić, jedan od direktora Atos Fructum kompanije.

Atos Fructum uzgaja jabuke, zlatni i crveni delišes, fudži i breburn. Ono što je od vitalnog značaja za samu proizvodnju jesu mere zaštite i sistem za navodnjavanje. “Neka ozbiljnija proizvodnja jabuke ne može da se zamisli bez protivgradnih mreža i sistema kap po kap. To su velike investicije, ali one se naravno kroz jedan određen broj godina isplate i donesu sigurno veći profit nego kada to ne bismo imali”, navodi Boris Bošnjak, diplomirani inženjer voćarstva i vinogradarstva i direktor proizvodnje kompanije Atos Fructum.

U sklopu samog voćnjaka nalazi se i moderna hladnjača koja omogućava najsavremeniji pristup skladištenja jabuka. Planovi vezani za izvoz postoje i neki od njih se uveliko izvršavaju. Vinarstvo i agroturizam su još jedan pravac delovanja kompanije Atos Fructum. Vinograd je zasađen na 13 hektara površine a vinarije su u izgradnji.  Vlasnici veruju da će turistima pružiti bogat i zanimljiv sardžaj.

Nove prakse proizvodnje u Irigu

Savremena tehnologija zalivanja u stakleniku Grow rasada

Nedaleko od Atos Fructuma, u Irigu, nalazi se još jedna moderna proizvodnja - Grow rasad.  Realizacija ovog projekta rezultat je zajedničkog ulaganja holandske kompanije Grow i novosadskog preduzeca Planten. Staklenik izgradjen na 13 000 metara kvadratnih karakterističan je prvenstveno po tome što je po svojoj  arhitekturi viši i širi u odnosu na klasične staklenike. Medjutim, to nije jedina razlika - sam način proizvodnje rasada takođe je znatno drugačiji.

“Proizvodnja se odvija na betonu. Sistem za navodnjavanje je specifican, tako da biljke dobijaju vodu preko korena, a ne preko lista i naravno, kapaciteti njegovi su takvi da mogu da zadovolje potrebe povrtara u Srbiji”, objašnjava nam generalni direktor Grow rasada, Anđelko Mišković.

Praćenje i uvođenje standarda koje nameće evropsko tržište neophodni su za svakog ko planira izvoz svojih proizvoda. Ulaganja u projekte kao sto su Atos Fructum i Grow rasad su velika, ali su, po tvrdnjama naših sagovornika, isplativa, budući da obezbeđuju siguran kvalitet krajnjem proizvodu, a to je svakako najvažnije za dobar plasman na tržištu.

M.N - J.M.