U vremenu kada su uštede energije, novca i vremena presudne nije jednostavno pronaći zajedničko rešenje za sve navedeno. Kompanija Motogrini ponudila je tržištu svoj doprinos rešenju nekim od ovih pitanja kroz električne skutere. Takozvana Motogrinologija glasi da poslovanje mora biti i održivo i korisno za društvo, te je grupa stručnjaka, vođena ovom ideologijom, napravila prevozno sredstvo koje je jeftino za održavanje, a doprinosi očuvanju životne sredine.

Sa ovim skuterima susreli smo se na jednom od štandova nedavno održanog Belgrade Venture Foruma. Sveta Simić, jedan od menadžera Motogrinija u Beogradu, za portal Energynews objasnio je koncept njihovog poslovanja.

“Mi imamo jednu veoma odgovornu ulogu da postavimo prave kriterijume za odnos onoga što predstavljaju zelena vozila i tržište na koje izlazimo. Prošle godine smo predstavili skuter koji je učestvovao na Tesla reliju 2016 i to je prvi skuter koji je učestvovao na ovom važnom takmičenju zelenih vozila. U isto vreme se trudimo da edukujemo tržište u smislu da su ovakvi skuteri ekonomični i u pogledu novca i u pogledu očuvanja životne sredine”.

Električni skuteri Motogrini su u potpunosti ekološka vozila koja se kreću isključivo pomoću električne energije. Međutim, nameće se zaključak da životna sredina i dalje nije presudni faktor kada je izbor vozila u pitanju.

“Mislim da ekologija i dalje nije ključni parametar za donošenje odluke o kupovini zelenih vozila, kod nas je to još uvek, nažalost, niska cena eksploatacije i naravno mogućnost lakog kretanja, pošto skuteri jesu vozila koja se lako kreću, a vidimo iz dana u dan da je Beograd sve zagušeniji što se tiče saobraćaja”, kaže Simić.

U svojoj drugoj godini poslovanja u Srbiji, kompanija Motogrini svim silama radi na tome da se što više zelenih vozila pojavi u saobraćaju. Sveta Simić smatra da je deo ovog poduhvata odgovornost države. “Pokušavamo da pomerimo sistem u pravcu subvencionisanja. U komšiluku imamo subvencije koje su po hiljadu evra za skuter i po 10 hiljada evra za zelene automobile. Bilo bi jako značajno da se takve stvari i ovde dese, prosto da se dogodi jedan ubrzaniji proces i da se mnogo više zelenih vozila pojavi na ulicama”.