Put oko sveta zvuči dovoljno izazvno i primamljivo, ali ako tome dodate da se u tu avanturu upustite na brodu koji za pogon koristi samo solarnu energiju, onda je to za Ginisovu knjigu rekorda. Svoj prvi put oko sveta, ova morska lepotica pod imenom MS Turanor PlanetSolar, završila je 2012. godine i tako pokazala da je mogući ploviti okeanima samo uz pomoć sunčeve energije.

Nakon što se prošle godine upisao u Ginisovu knjigu rekorda, kada je preplivao Atlantski okean za samo 26 dana, najveći solarni brod ove godine krenuo je u nove pohode. Rekord je ponovo oboren, jer je PlanetSolaru trebalo 22 dana da pređe Atlantik, što je najkraći vremenski period za koji je jedan brod uspeo da stigne iz Španije do zapadne Indije.

Kada je pokazao da je brz, ova morska ala je odlučila da pokaže i šta sve zaista ume. Tako se posada otisnula na dug put tokom kojeg će naučnici proučavati Golfsku struju, a očekuje se da će rezultati otkriti nove komponente morskih struja, jer konačno neće biti ugroženi zbog izduvnih gasova.

Ovaj, energetski efikasan i inovativan brod svojim izgledom podseća na luskuzne jahte, a solarni paneli potpuno su se uklopili u atraktivan izgled. Sam brod je pokriven panelima koji zauzimaju površinu od 500 kvadratnih metara, koji pokreću dva električna motora.