Šta se dobije kada kombinujete zmaja, fudbal, feng šui i solarnu energiju? Tačan odgovor je stadion u tajvanskom gradu Kaosiung, koji koristi solarne panele kako bi obezbedio energiju za potrebe jednog ovakvog sportskog objekta, a koji izgledom podseća na siluetu zmaja.

Opšte je poznato da je jedan od zaštitnih znakova dalekog istoka i prepoznatljivosti Kine upravo lik zmaja, pa se tako ova životinja može videti na svakom suveniru iz druge najmnogoljudnije zemlje na svetu. Osim što se lik zmaja svugde pojavljuje, Kinezima ni to nije dovoljno, pa tako mnoge životinje smatraju potomcima ove vatrene stihije. Zbog toga nek vas ne začudi što se dinosaurusi na mandarinskom nazivaju neustrašivim zmajevima.

Ipak, ovaj zmaj možda ne bljuje vatru, ali sunčeva svetlost igra itekako bitnu ulogu u njegovom životu. Naime, ovaj inovativni sportski objekat koji može da primi 55,000 gledalaca nalazi se na odličnom geografskom položaju koji mu omogućava da svaki dan dobija oko pet sati sunčeve svetlosti, što je kada se akumulira energija sasvim dovoljno za funkcionisanje stadiona.

Međutim, arhitekta i dizajner koji je projektovao neobični stadion u obliku zmaja, nije propustio da u svoj rad implementira i zakone feng šuia, koji dodatno doprinose energetskoj efikasnosti i održivosti objekta.

Prednost korišćenja solarnih panela da bi se dobila energija za osvetljenje samog stadiona, ali i za sve ostale potrepštine da bi jedna ovakva arhitektonska tvorevina savremenog doba zasijala u punom sjaju, ipak ima visoku cenu. Izgradnja ovog stadiona koštala je oko 150 miliona dolara, ali ono što investitore smiruje jeste činjenica da će se stadion sam otplatiti čim bude počeo da proizvodi energiju, s obzirom da je ima dovoljno i da može da se distribuira na okolna naselja onda kada je stadion zatvoren.