Bosiljak, mirođiju, korijander, nanu, ruzmarin, majčinu dušicu i žalfiju možete dobiti, verovali ili ne uz pomoć drvene olovke. Ipak nije reč o bilo kojoj olovci, već o posebnoj, potpuno organskoj olovci. Ali tu nije kraj, jer tvorci ove neobične olovke rade na tome da ubuduće iz drvene pisaljke možemo da dobijemo i paradajiz, papriku, čili, peršun...

 

Student robotike i dizajna Mario Bolini duže vreme razmišljao je o tome da napravi potpuno organsku i održivu olovku. Ipak, kako nije mogao sam da dođe do čarobne formule pomoć je potražio na jednom sajtu gde svi zainteresovani mogu da se uključe i šalju svoje ideje i predloge kako bi pomogli.

Pomoć je najpre stigla iz Danske, od strane Majkla Kristjansena, Kaspera Andersena i Džonatana Loua, koji su zajedno sa Bolinijem počeli da usavršavaju njegovu ideju. Međutim, pitanje je da li bismo danas imali ovu neobičnu tvorevinu da preko 2000 ljudi nije podržalo ideju i skupilo 37,000 dolara za razvoj prototipa.

 

Kako radi ova olovka? Osim što služi za pisanje, kao i ostale obične, drvene olovke, ova olovka kojoj su tvorci simbolično dali ime „Mladica“ ima svoju svrhu i kada se „istroši“. Dok se ostale olovke tada obično bacaju, to nije slučaj i sa Mladicom.

Naime, ova olovka, tj. mali deo nje koji ostane nakon upotrebe može se zasaditi u zemlju, a ona će vremenom izrasti u određenu biljku, koja je potpuno jestiva. U zavisnosti kog je „ukusa“ olovka koju ste kupili niknuće i određena biljka, a sve što je potrebno jeste minimalno zalivanje vodom, malo toplote, sunčeve svetlosti i ljubavi, kažu tvorci ove čudesne olovke.

Ako ste mislili da se tu završava priča, pogrešili ste, pošto nakon što biljka izraste i ostane još mali patrljak od olovke i on se može iskoristiti. S obzirom da je cela olovka u potpunosti organskog porekla, ovaj patrljak može poslužiti kao hrana za koze.