Ukoliko se nađete na ulicama Tokija, nemojte se iznenaditi ako vidite poslovnu zgradu obraslu zelenilom iz koga niče povrće. U poslovnoj zgradi „Pasona grupe“, čak petina površine koristi se za gajenje preko 200 vrsta biljaka, uglavnom pirinča, voća i povrća, a u sklopu zgrade čija je fasada prekrivena zelenim izdancima, je prava mala oaza.

Na krovu se nalazi bašta, a svaki prostor između kancelarija iskorišćen je za uzgajanje neke vrste voća ili povrća. Tako sa plafona vise stabljika paradajiza, zidovi kancelarija za sastanke prekriveni su puzavicama, a u hodnicima se nalaze glavice kupusa i brokoli. „Jedan od načina da se podstakne razvoj poljoprivrede nije samo da ljudima koji žive u prenaseljenim gradovima govorimo da je potrebno ulagati u farme, već da ih aktivno uključimo tako što ćemo ih najpre privući atraktivnim i zanimljivim izgledom, a potom ih i edukovati o tome kako svako može da napravi malu farmu u svom okruženju“, kaže Jošimi Kono, glavni kreativac koji stoji iza cele ove ideje.

Da bi se stvorilo okruženje koje odgovara gajenju biljaka koriste se posebne LED lampe, kao i složen ventilacioni sistem koji reguliše temperaturu, vlažnost i kvalitet vazduha.