Ekološka nedelja mode, ili u originalu Eco Fashion Week  pokazuje da se ekološka svest vremenom ozbiljno uselila i u modnu industriju. Od pionirske želje da se u modnom svetu postupa u skladu sa životnom sredinom tokom godina nastao je veliki trend. Upravo završeni EFW je poznati modni događaj lociran u kanadskom Vankuveru. Organizuje ga istoimena organizacija koja se zalaže za vladavinu principa održivosti u svetu mode.

Eco Fashion Week, Vankuver

Tekstilna industrija, pa i moda čiji je ona deo, jedna od tri industrijske grane koje najviše ugrožavaju životnu sredinu. Zapravo, treća najprljavija industrija. Međutim, jedan njen deo nastoji da promeni ovu tužnu stvarnost.  Ekološka moda sa opipljive strane oslanja se na materijale čija proizvodnja i upotreba ne nasnose štetu životnoj sredini. Sa duhovne strane ovaj trend počiva na principima etike, koja treba da zaštiti tu sredinu ali i ljude, odnosno radnike od besomučne eksploatacije koja se rađa tamo gde je modna industrija izjednačava sa bezobzirnošću.

Eco Fashion Week, Vankuver

U spoju ovakva dva principa nastao je sada već veliki tok eko mode u kojoj učestvuju tako opredeljeni dizajneri, pojedinci, novinari, blogeri,  slavni glumci i muzičari, nevladine organizacije, društvene grupe, ali i velike tekstildžije koji deo svojih kolekcija proizvode pod etiketom green ili eco firendly. U njenoj kratkoj istoriji kao prapočetak se uzima 1988. i rad holandskog dizajnera Martina Margiela, koji je iznenadio svet tako što je od mesarske kecelje napravio večernju haljinu, i prvi reciklirao materijal za svoju kolekciju. Ako on simboliše početak, vankuverska Ekološka nedelja mode je simbol apsolutnog uspona onog što je nekada izgledalo kao neobičan kapric ionako luckastih modnih dizajnera.