Rođaci sa sela su, u ovom slučaju, Jelena i Damir Tolja koji su pre nekoliko godina rešili da se iz Beograda presele na selo. Ideja o promeni načina života ali i stvaranju brenda Rođaci sa sela bila je inspirisana razmišljanjem o kvalitetu svakodnevice života u velikom gradu.

Proizvodnja organskog voća, povrća i žitarica u Srbiji zauzima nešto manje od 20 hiljada hektara. Takva proizvodnja i njen mali procenat u odnosu na konvencinalnu proizvodnju čini da i tržište organske hrane u Srbiji izgleda veoma malo. Međutim, potražnja za organskim proizvodima je sve veća i, iako ne može da se meri sa prodajom konvencionalno proizvedene hrane, ipak ima jasne pomake napred.

U tehnološkom parku u Vršcu nedavno je otvoren Zelendata centar – nova i inovativna infrastruktura koja koristi ekološka rešenja za hlađenje servera. Iza ovog ekološkog rešenja baziranog na tehnologiji američke kompanije Green Revolution Cooling, stoje kompanije E-smart Systems i HiTeam. Zelendata se nalazi u vršačkom Tehnološkom parku. 

foto: Zelendata

Srbija je 17 zemlja u svetu koja je primenila ovo tehnološko rešenje, bitno za očuvanje životne sredine s obzirom na činjenicu, kako poručuju iz Zelendate, da data centri troše čak šest odsto ukupne električne energije u svetu. Polovina te energije odlazi na hlađenje. Inovativni sistem hlađenja servera potopljenih u tečnost zove se „Liquid Immersion Cooling ICEraQ.“

Na internet prezentaciji Zelendate istaknuto je da tehnološko rešenje GRC, „globalnog lidera u polju hlađenja hardverske opreme u data centrima putem potpunog potapanja opreme u rashladnu tečnost“ štedi energiju i smanjuje operativne troškove za 50 procenata. „ICERaQ predstavlja  mikromodularan sistem za hlađenje putem potapanja“ i njegova implementacija donela je efikasnost i uštedu prostora i troškova.

foto: Green Revolution Cooling

 

Ova godina proglašena je za Međunarodnu godinu zdravlja bilja. Ujedinjene Nacije su ovo proglasile na inicijativu Organizacije za hranu i poljoprovredu UN, sa ciljem da se podigne svest o tome koliko je zdravlje bilja važno u svakodnevnom životu ali i u borbi protiv smanjenja gladi, siromaštva i zaštiti životne sredine.

Bacanje hrane je veliki problem iz nekoliko razloga: gube se resursi, novac i zagađuje se životna sredina. Godišnje, jedna trećina ukupno proizvedene hrane u svetu bude bačena. Najviše hrane se baca u najrazvijenijim zemljama, ali ni manje zemlje ne zaostaju u svojim procentima. Centar za očuvanje životne sredine sproveo je istraživanje kako ovaj problem izgleda na nivou Srbije.

Na području sela Šatrinci, nadomak Iriga, u autentičnom prirodnom okruženju šuma i obližnjeg jezera u bližoj budućnosti nići će Prirodni selfnes centar koji će okupljati  ljude svih uzrasta zainteresovane za šumski turizam. Fond za projekat Prirodni ili šumski selfnes, kako ga još zovu, obezbeđen je iz sredstava EU projekata prekogranične saradnje a realizuju ga organizacija Irig moj grad, Opština Irig, Mora Tourist iz Morahaloma i Zavod za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu iz Novog Sada.

U Srbiju je u poslednjih godinu dana uvezeno oko 150 hiljada polovnih vozila, koja će u kraćem vremenskom roku postati- otpadna vozila. Divlje deponije su u našoj zemlji ogroman problem, a upravo automobili čine veliki deo opasnog otpada koji zagađuje životnu sredinu. Rešenje je u reciklaži vozila- ali taj proces mogu obavljati samo licencirani reciklažni centri.

Zašto danas poljoprivreda mora da bude precizna? Ako odete na dane digitalne farme u Krivaji to će biti razjašnjeno. Svakog poslednjeg petka u mesecu vrata Krivaje doo otvorena su za posete i informacije o preciznoj – digitalnoj poljoprivredi. Imanje u okolini Bačke Topole obilato koristi aplikaciju Agrosens, novosadskog Instituta Biosens, čuvenog po primeni digitalnih znanja u agrosektoru. Besplatna aplikacija Agrosens daje mnoštvo podataka, a podaci jači prinos, veće uštede i preciznije planiranje.I još mnogo toga, a sve zahvaljujući algoritmima.

Proizvodnja organske hrane se iz godine u godinu povećava u celom svetu. U  Evropi trenutno radi oko 350 hiljada organskih proizvođača, od kojih većina proizvodi hranu, a manji deo prerađuje i uvozi. Srbija, iako beleži rast ove proizvodnje i dalje ne može da se pohvali velikim brojkama. Zbog toga se dešava da u zadnjih nekoliko godina raste i uvoz organskih proizvoda.

Velika zima sa dosta snega uticala je na potrošnju grejanja u svim segmentima. Na tržištu drvenih peleta došlo je do veće nestašice, a u jednom trenutku do ovog energenta je bilo veoma teško doći. Zalihe su se trošile krajnje štedljivo, prodavalo se samo unapred ugovoreno, a cene kod preprodavaca su na nekim mestima skočile i za 110 odsto.