Obnovljivi izvori energije su u 2016. godini u Evropi odneli pobedu nad ugljem. Čak 90 odsto ukupne energije koja je proizvedena prošle godine došlo je iz vetra, solara, biomase i mini hidro-elektrana. U proračunima se naročito ističe energija koju je proizveo vetar, koja je u nekim zemljama Evrope sama nadjačala količinu uglja koja je bila potrebna za proizvodnju struje i toplotne energije.

U toku prošle godine, Nemačka je instalirala jednu potpuno novu vetro- elektranu, dok su Francuska, Holandija, Finska, Irska i Litvanija postavile nove rekorde u proizvodnji struje iz vetra iz postojećih kapaciteta. Najveći kapacitet ostvarila je vetroelektrana Gemini iz Norveške, a pratile su je nemački vetropark Gode Wind i holandski Vestermeer Wind. Sve tri vetroelektrane se nalaze na vodi.

Predstavnici industrije obnovljivih izvora energije širom Evrope veoma su zadovoljni rezultatima iz 2016. godine, ali su naglasili brigu zbog nedovoljno stroge politike prema zemljama koje i dalje troše drastično više uglja nego što bi trebalo.

Foto: Bloomberg