Na osnovu rezultata poslednjih istraživanja o količinama zagađenja i buke, vlasti u Barseloni donele su odluku da stvore „Superblokove“ za život građana. Ovo podrazumeva blokove stambenih zgrada koje će unutar objekata imati prostor za zelenilo i pešačku zonu, neopterećenu saobraćajem, zagađenima i bukom. Već postojeća infrastruktura grada prilagođava se ovoj ideji. U protekloj godini nastalo je 9 ovakvih blokova.

Foto: Alamy

Ovakva rekonstrukcija grada podrazumevala je velike radove i ulaganja, koja se ne odnose samo na prilagođavanje postojeće infrastrukture. Promenjene su saobraćajnice, postavljani su novi znakovi, pomerane autobuske stanice. Građanima Barselone koji poseduju automobil a žive u nekim od 9 novih „Superblokova“ obezbeđeno je parking mesto van ovog prostora ili je omogućeno veoma sporo kretanje do parkinga unutar bloka, koji je rezervisan samo za stanare. Obezbeđeno je dodatno sađenje zelenila za svaki novi „Superblok“

Istraživanja su pokazala da u Barselona trpi ogromna zagađenja. Ovakav trend rasterećenja životnog okruženja, smatraju stručnajci, će doprineti očuvanju životne sredine i spasiti mnoge živote.