Li Guisin podneo je tužbu protiv države Kine da nije uspela da spreči zagađenje vazduha, prenosi Dnevnik. Ovaj revnosni građanin Kine, koji živi u gradu Šiđiadžuanga, na severu zemlje, zahteva od države da „sprovodi svoju dužnost kontrole zagađenja vazduha u skladu sa zakonom“.

Ovo je ujedno i prva tužba koju je neki stanovnik uputio na račun države, a Li Guisin je takođe zatražio i odštetu od nadležnog Biroa za stanovnike koji udišu zagušujući smog. Već šesti dan smog je okovao ovag grad, ali i druge gradove u Kini, a u Pekingu je uprkos najavama izostalo smanjenje proizvodnje u 147 gradskih industrijskih postrojenja.

Zagađenost vazduha sve više utiče na nezadovoljstvo građana, a da je situacija i više nego alarmantna pokazuju podaci zagađenja od 444 mikrograma po kubnom metru, što je višestruko više od bezbedne granice koju je propisala Svetska zdravstvena organizacija, koja iznosi 25 mikrograma. Za žitelje Kine je već postala skoro svakodnenva pojava da kada izlaze na ulicu nose masku preko usta i nosa.