Reciklažno dvorište u opštini Krupanj smanjilo bi količinu otpada, kao i broj divljih deponija, a uz to pružilo šansu za nova radna mesta i ekonomski razvoj opštine. Međutem, hoće li žitelji ove opštine dobiti lepšu i zdraviju životnu sredinu znaće se posle marta, kada će biti završena „Analiza opcija za održivo upravljanje otpadom i otpadnim vodama u opštini Krupanj“, prenosi portal eKapija.

U ovom trenutku radnici Javnog komunalnog preduzeća „1. Maj“ su započeli drugu sezonu merenja količine i sastava komunalnog otpada, kako bi se dobila moguća rešenja za buduće upravljanje otpadom. Potencijalna rešenja predviđaju izgradnju reciklažnih ostrva, reciklažnih dvorišta, postrojenja za kompostiranje i anaerobnu digestiju, odnosno izgradnju infrastrukture za sakupljanje i tretman otpadnih resursa.

Anketa koja je sprovedena u okviru ovog projekta pokazala je da je 40 odsto građana spremno da u svoje svakodnevne navike uvrsti razvrstavanje PET ambalaže, papira ili drugih frakcija otpada, i to u svih pet opština koje su obuhvaćene projektom - Aleksandrovac, Bela Crkva, Kuršumlija i Svilajnac. Prošle godine je u ovim pilot gradovima obavljeno četiri merenja, te prikupljeni podaci o količini i sastavu otpada koji građani proizvedu u toku godine.