Srbija će potpisivanjem Memoranduma o razumevanju za izgradnju skladišnih kapaciteta za obavezne rezerve nafte i naftnih derivata, obezbediti energetsku stabilnost i bezbednost, posebno u periodima energetskih kriza, rekla je ministarka energetike Zorana Mihajlović prilikom potpisivanja ovog dokumenta.

Srbija se ovim memorandumom obavezala da do 2023. godine formira obavezne rezerve nafte i naftnih derivata u vrednosti od 90 dana prosečnoh dnevnog uvoza, odnosno za 61 dan prosečne dnevne potrošnje tih energenata. Memorandum se takođe odnosi i na osnivanje zajedničke kompanije Javnog preduzeća „Transnafta“ iz Pančeva i kompanije „Oiltanking“ iz Nemačke, koja će upravljati skladištem.

Još se razmatraju potencijalne lokacije za buduće skladište u koje će biti uloženo 50 miliona evra, a uskoro bi trebalo da počnu i dogovori oko definisanja ugovora o strateškom partnerstvu i zajedničkom ulaganju. Srbija za sada ima skladišne kapacitete za naftu od 716 hiljada metara kubnih, a potrebna je izgradnja još 250 hiljada metara kubnih skladišnog prostora, poručuju iz resornog ministarstva.