Kamion pun uglja istovaren je rano jutros na ulazu u predsedničku palatu u Parizu, nekoliko sati uoči dolaska nemačke kancelarke Angele Merkel, za najavljeni zajednički sastanak kabineta francuske i nemačke vlade. Iza ovog “napada“ stoje aktivisti francuskog ogranka organizacije za zaštitu životne sredine Green Peace.

U kamionu koji je istovaren ispred Jelisejske palate bilo je i nuklearnog otpada i to dve cisterne sa oko dve hiljade litara kontaminirane vode, rekli su aktivisti. Ubrzo nakon istovarivanja kamiona i otkrivanja zastave sa natpisom „Hoćemo tranziciju u Evropi, ovde i sada“ dvanaest aktivista koji su učestvovali u akciji su uhapšeni.

Ovom događaju prethodilo je nekoliko akcija u blizini francuskih nuklearnih postrojenja kako bi se skrenula pažnja javnosti na opasnost koju oni predstavljaju po životnu okolinu. Cilj današnje akcije takođe je bilo insistiranje da se što brže radi na tranziciji energetskih sistema članica EU, kako bi se povećao udeo obnovljivih izvora u proizvodnji energije.