Prvi samit svih zemalja Zapadnog Balkana, održaće se 24. februara u Londonu, a jedan od najvećih investicionih foruma organizuje Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Ovom prilikom okupiće se premijeri i visoki zvaničnici Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Srbije i Crne Gore, kako bi na najbolji način predstavili poslovnim liderima i međunarodnim kompanijama sve prednosti Zapadnog Balkana kao sredine za ulaganje.

Glavni fokus biće jačanje regionalne saradnje kroz sektor energetike i transporta, odnosno povezivanje preko putnih koridora, gasovoda, širenje prerađivačkog sektora i drugih projekta. Čelni ljudi Evropske banke za obnovu i razvoj ističu da je integracija regiona prioritet, a prema rečima političkog savetnika predsednika EBRD-a Olega Levitina cilj foruma je da se region predstavi kao investiciona destinacija. „Nadamo se da će ova konferencija, osim što će olakšati dolazak preko potrebnih stranih investicija, poslati veoma snažnu političku poruku o zrelosti i stabilnosti tog regiona“, izjavio je Levitin.

Evropska banka za obnovu i razvoj se obavezla da će u periodu 2013-2014. investirati preko 30 milijardi evra u zemlje centralne i jugoistočne Evrope, navodi se u saopštenju banke. Prošle godine EBRD je učestvovala u preko 80 projekata u ovom delu Evrope, investirajući 1,2 milijardi evra, a ako se posmatra poslednjih nekoliko godina taj iznos prelazi 10 milijardi evra. EBRD je jedan od najvećih zajmodavaca i izuzetno kredibilan partner za privlačenje investitora, što dovoljno govori o značaju investicionog foruma zakazanog za ovaj mesec.