Stari ruski špijunski satelit koji je lansiran pre više od tri decenije, mogao bi prilikom svog obrušavanja koje se očekuje u nedelju 16. februara, da pogodi i neka naseljena mesta, javlja ruska novinska agencija Ria Novosti.

Satelit Kosmos 1220 lansiran je 1980. godine, a njegov glavni zadatak bio je pomorsko izviđanje. Ne zna se tačno gde bi pojedini delovi satelita mogli da padnu, ali se očekuje da Kosmos 1220 u nedelju prodre u zemljinu atmosferu, te ruske vojne službe budnim okom prate dešavanja.

Prema nekim nagoveštajima veoma je verovatno da delovi satelita padnu u Tihi okean, ali na tačnu „prognozu“ utiče i činjenica da nisu poznati težina i veličina ovog satelita. Jedino što se zna jeste da je raketa kojom je Kosmos 1220 poslat u svemir mogla da ponese najviše tri tone tereta.

Slična situacija dogodila se 2009, kada je jedan ruski satelit udario američki telekomunikacioni satelit pri brzini od 40.000 kilometara na čas. Tom prilikom došlo je do kolizije dva satelita koja je prouzrokovala veliku količinu otpada, što predstavlja opasnost za svemirske misije. O dalekosežnim posledicama ovog događaja najbolje govori činjenica da će oko 1.500 velikih delova dva satelita i dalje kružiti oko Zemlje u narednih 20 do 30 godina, prenosi Ria Novosti.