Vest da jezero Natron u Tanzaniji pretvara ptice u kamen neki su prihvatili sa sumnjom, drugi sa strahom. Kao i uvek, istina je negde između. Naime, temperatura jezera Natron je zaista visoka i može dostići čak 60 stepeni Celzijusa, a vruća voda je bogata karbonatom i natrijum hidrogen-karbonatom. Alkalnost vode u jezeru ide i do 10,5 ph, koja može da spali kožu i oči životinja koje nisu naviknute na ove uslove.

Međutim, stručnjaci opovrgavaju tvrdnje da jezero pretvara ptice u kamen. Prema njihovim rečima alkalnost vode pomaže napredan ekosistem slanih i slatkovodnih močvara, a samo jezero je odlično stanište za flamingose i brojne biljne vrste. U odbrani jezera, naučnici navode i da temperatura vode ide samo do 41 stepena Celzijusa.

Mnogi strahuju šta će biti sa jezerom ukoliko se ostvari ideja o izgradnji hidroelektrane na reci Evaso Ngiro, koja ga „snadbeva“ vodom. Jedina dva alkalna jezera u ovom delu Afrike čine upravo Natron i obližnje jezero Bahi. Jezero Natron je otkriveno tek 1954. godine.