Peking je već godinama u vrhu najzagađenijih gradova sveta, a prljav vazduh žiteljima kineske prestonice uskraćuje mnogo toga. Poslednje u nizu jeste izlazak sunca, koji se zbog gustog sloja smoga u ovom gradu ne vidi. Za sve one koji žele da se prisete kako izgleda svitanje na trgu Tjenanmen su postavljeni video bimovi koji emituju snimke izaska sunca i čistog, plavog neba.

Zagađenje u Pekingu je čak dvadeset puta veće od preporučene količine štetnih čestica u vazduhu koje propisuje Svetska zdravstvena organizacija. Slična situacija zabeležena je i u januaru 2013. godine, kada je zabeleženo veliko aerozagađenje, a žitelji prestonice su već navikli da na ulice ne izlaze bez zaštitnih maski.

Peking veliku bitku za zagađenim vazduhom vodi najviše u zimskim mesecima, kada je zbog niskih temperatura pojačan rad toplana na ugalj. Kako je grad opkoljen brdima,  ukoliko nema vetra zagađen vazduh nema gde da ode. Situaciji nimalo ne pomaže ni činjenica da u Pekingu živi oko 20 miliona stanovnika, kao i da je gradski saobraćaj veoma razvijen.