Izuzetno niske temeperature širom Sjedinjenih američkih država i Kanade naterali su čelnike gradova da stave katance na škole i državne ustanove, a u pojedinim mestima je zabranjena upotreba privatnih automobila kako bi se izbegle saobraćajne nesreće. Veliki mrazevi i desetine stepeni ispod nule do sada su odnele preko dvadeset života, a meteorolozi najavljuju porast temperatura u narednim danima.

Zavejani putevi i loše vreme razlog su odlaganja ili otkazivanja preko 10,000 letova iz ove dve države, a zbog minus 37 stepeni koliko je izmereno u Minesoti, zvaničnici strahuju koliko ljudi će zadobiti teške promrzline. Na ovako niskim temperaturama koža se ledi za nekoliko minuta, pa zvaničnici pokušavaju da pronađu adekvatan smeštaj za oko 600,000 beskućnika koliko ih živi na ulicama SAD-a.

Veoma zanimljivo je da je u utorak temperatura u pojedinim američkim i kanadskim gradovima bila niža od temperature na Marsu. Još jedna zanimljivost jeste što je polarni medved iz zoološkog vrta u Čikagu premešten u zatvoreni prostor kako bi se ugrejao, a ista situacija desila se i pingvinima, koji ne smeju da izlaze kako se ne bi prehladili.