Posle neuspeha u Kopenhagenu na delu je novi pokušaj da se svet složi oko koraka neophodnih za delovanje na polju klimatrskih promena. Predstavnici 190 zemalja okupili su se u Varšavi gde će do 22. novembra 2013, pokušati da približe suprotne stavove i postignu  međunarodni sporazum o borbi protiv klimatskih promena.

Cilj je da se takav sporazum postigne na konferenciji o zaštiti životne sredine u Parizu 2015. godine. Kako javlja portal Euractiv, glavno pitanje je kako izbeći neuspeh koji je zabeležen na konferenciji u Kopenhagenu 2009. godine, kada do očekivanog sporazuma nije došlo. Jedan od problema je što najveći zagađivači - SAD i Kina - nisu spremni na obavezujuće sporazume. Problema ima čak i u EU, koja želi da bude lider u borbi protiv globalnog zagrevanja. I sama Poljska, u kojoj se održava skup, zavisi od fosilnih goriva i to ne namerava da menja.

Sporazum bi trebalo da donese ambiciozne ciljeve u pogledu smanjenja meisija gasa sa efektom staklene bašte kako bi se porast temperature u svetu ograničio na dva stepena u poređenju sa preindustrijskom erom. 

Kako navodi Euractiv, izveštaj Međunarodnog ekspertskog panela za klimatske promene (IPPC) je u septembru pokazao da se živa u termometrima već podigla u proseku za 0.8 stepeni Celzijusa tokom jednog veka. Ukoliko se hitno ne promeni paleta goriva koja se koriste taj porast bi do 2100. godine mogao dostići i 5 stepeni. 

Foto: Freedigitalphotos.net