Dok mi ovih dana uživamo u miholjskom letu, kako metereolozi vole da nazivaju tople i sunčane dane koji nas prate u drugoj polovini oktobra, meštani malog norveškog grada Rjukan uživaju u jesenjem suncu. I ništa ne bi bilo toliko čudno da ovo nije prvi put da tokom jeseni sunčevi zraci obasjaju ovo mestašce.

Zbog svog geografskog položaja, činjenice da se nalazi u dolini i okruženo visokim planinama, žitelji Rjukana navikli su da sunčeve zrake ne viđaju od septembra do marta. Jedini način da se malo osunčaju na jesenjem ili zimskom suncu bio je da se žičarom popnu na vrh brda.

Danas je stanovnike ovog gradića, koji se nalazi 150 km zapadno od Osla, ipak obasjalo sunce. Naime, na planinskim obodima postavljena su ogledala koja se pomeraju u skladu sa sunčevim zracima i bacaju odsjaj na grad. Solarni paneli na ogledalima, koja kontroliše kompjuter, služe za dobijanje energije kojom se ova ogledala okreću, ali i za njihovo pranje.

Ceo projekat koštao je oko 600,000 evra, a ideja je nastala pre skoro 100 godina, ali je zbog tada nerazvijenih tehnoloških mogućnosti ostavljena po strani.