Zagađen vazduh usled saobraćajnih gužvi i izduvnih gasova, veliki je uzročnik raka pluća, ali i drugih oblika ove bolesti, poručuju iz Svetske zdravstvene organizacije. Iako su se do sada istraživači uglavnom koncentrisali na merenje i posledice pojedinih sastavnih elemenata vazduha, najnovija istraživanja pokazuju da je u velikom broju zemalja upravo vazduh „kancerogen“.

Podaci iz 2010. pokazuju da je te godine preko 220 hiljada osoba preminulo nakon borbe sa rakom pluća, koji je izazvan zagađenim vazduhom. Stručnjaci iz Svetske agencije za borbu protiv raka (IARC), smatraju da je ovaj broj u porastu, ali da više niko ne vodi statistiku.

Više od polovine osoba koje su dobile rak pluća i izgubile život, su iz Kine ili neke druge južnoazijske zemlje gde je zagađenost izuzetno visoka. Zagađenosti vazduha najviše doprinosti saobraćaj, elektrane i industrijska proizvodnja.

Jedan od najprljavijih gradova na svetu u kome smog udišu stanovnici svakog dana, jeste upravo kineska prestonica, Peking.