Vranje će konačno, uz pomoć kredita Nemačke razvojne banke KfW u visini od 15,2 miliona evra, rešiti problem otpadnih voda. Kako prenosi Beta, predviđena je izgradnja fabrike za prečišćavanje voda iz celokupne kanalizacione mreže ovog grada, ali i obližnje Vranjske banje.

Dve trećine kredita koji će biti potpisan 22. oktobra, namenjene su za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, dok je za kanalizacionu mrežu do postrojenja predviđeno još 5,2 miliona evra.

„Kredit KfW banke je 95% poklon, odnosno, ne moramo da ga vraćamo. Vlada Srbije i Grad Vranje su garanti, a "Vodovod" je u obavezi da vrati 5% kredita, odnosno 700.000 EUR, uz grejs period od tri godine“, rekao je zamenik generalnog direktora „Vodovoda“, Srđan Dekić.

On je dodao da je rešavanje problema otpadnih voda od izuzetnog ekološkog značaja, jer će se kada fabrika bude gotova, u Južnu Moravu ulivati potpuno prečišćene vode. Nemačka razvojna banka KfW planira da finansijski podrži izgradnju ovakvih postrojenja i u Kruševcu i Užicu.