Svake treće godine najzvučnija imena iz sveta energetike okupljaju se u Južnoj Koreji kako bi prisustvovali svetskom energetskom kongresu. Pod sloganom „Sačuvajmo danas struju za sutra“, u nedelju je počeo 22. po redu kongres, koji će ugostiti stručnjake iz 114 zemalja širom sveta, među kojima će biti nadležni ministri, predstavnici vodećih energetskih kompanija, predstavnici NVO sektora.

Kakve promene donosi eksploatacija uljnih škriljaca? Koji su realni potencijali obnovljivih izvora energije i na koji način će donosioci političkih i ekonomskih odluka morati da sarađuju u cilju stvaranja održive platforme za energetski sigurnu budućnost?

Na ova i druga pitanja pokušaće da odgovore učesnici najprestižnijeg kongresa namenjenog energetici, a ove godine svoje znanje u potrazi za rešenjima podeliće 272 stručnjaka iz 72 zemlje. Među govornicima je i 55 ministara iz nadležnih resora, kao i predstavnici Azijske razvojne banke, Svetske banke, Ujedinjenih nacija i Međunarodne energetske agencije.

Generalni sekretar Svetskog ekonomskog saveta, Kristofer Frei rekao je da veliko interesovanje učesnika samo potvrđuje značaj ove teme za sve nas. „Nikad nije bio veći uticaj energetike na ekonomski razvoj na globalnom nivou nego što je danas. Takođe, činioci koji oblikuju našu energetsku budućnost nikad nisu bili složeniji“, istakao je Frei.

Sam događaj osim stručnjaka zainteresovao je i javnost, jer se zna da se na ovom kongresu odlučuje kako će se stvari na polju energetike razvijati, pa će ovaj četvorodnevni događaj pokrivati čak 450 predstavnika svetskih medija.

Organizatori očekuju da će oko 25,000 osoba posetiti izlagače, među kojima su svetski poznate kompanije poput Simensa, LG, Katar naftogasa i drugih. Na sajmu će se predstaviti skoro stotinu kompanija, a da bi ovo bilo moguće, organizatori su morali ćak tri puta da povećavaju planirani prostor.