Industrija video igara u Srbiji se uspešno razvija nekoliko godina unazad. Da bi napredak ove sfere bio brži, efikasniji i vidljiviji, gejmerska zajednica oformila je Serbian games Assocation, SGA, organizaciju koja će pomoći promociju sektora video igara na svim nivoima.

„SGA  je osnovana pre skoro godinu dana i čini je osam gejming kompanija: 3lateral, Eipix, Fortuna E-sports, MadHead, Nordeus, Two desperados, Zero gravity i Cofa games. Ideja nam je da razmenjujemo znanje i međusobno i u zajednici i da pozicioniramo i promovišemo Srbiju kao plodno tlo za izradu video igara“, objašnjava Nikola Mitić iz Cofa games-a. „Ovo je u Srbiji mlada industrija, ali se neprekidno razvija i izuzetno je važno ida iskorisitimo sav potencijal i da učinimo da i kod nas bude prepoznata kao ozbiljna industrijska grana“.

Pored redovnih mesečnih događaja i susreta na kojima gostoju poznati svetki proizvođaći video igara, SGA je nedavno organizovala hakaton za studente, koji su za 36 sati razvijali neke svoje gejmerske ideje i dobro se zabavljali. Na redu je sledeći veliki događaj.

„U pitanju je Casual Connect koji će se održati ovog oktobra u Beogradu. Ovo je prvi put da se tako veiliki gejmerski skup održava u Srbiji. Pored našeg grada, on se dešava u San Francisku, u Berlinu, u Singapuru i u drugim gradovima i zemljama vodećim zemljama za video industriju“, kaže Nikola Mitić.

Jedan od posebnih pravaca delovanja je i organizovanje turnira u video igrama, što je postala svetska praksa u ovoj industriji.

„E-sport je jedna pod kategorija gejminga generalno i i to je onaj takmičarski deo gejminga. Do pre par godina, kao i u svemu, malo smo kaskali za Evropom i za svetom, ali smo uspeli da negde jako brzo uhvatimo korak. Naša uvek je želja bila da prosečnom igraču koji uglavnom sedi kući ili u nekoj igraonici i igra, a možda je dobar u tome pružimo neku perspektivu i put do toga kako da on od običnog igrača postane profesionalac“, objašnjava Mihajlo Jovanović iz kompanije Fortuna E-sports i dodaje: „Veliki pomak smo napravili prošle godine u septembru kada smo lansirali esports balkan ligu, koja obuhvata sve zemlje ex Yu plus Mađarsku, Bugarsku, Rumuniju i Grčku i Albaniju.

A ko može da postane šampion u e- sportu i svetu video igara?

„To vam je kao i u svakom sportu. Može da bude jedan Đoković a ko zna kad će doći drugi. Tako i ovde imamo jednog momka iz Republike Srpske koji je trenutno u top pet igrača na svetu, ali pitanje je da li će i kad neko drugi dotići taj nivo. Tako da je pravi opis: high risk- high reward“, odgovara Mihajlo Jovanović.

 izvor: Produkcija KC Media