Tehnički fakulteti sa IT smerovima danas su u centru pažnje zbog kadra koji školuju. Softver inžejeri lako nalaze posao, ali poznato je da fakultet daje osnovu a da je praksa tek ono što čini profesiju. Idea lab nastao je pri Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu kako bi studentima omogućio da razvijaju svoje praktične ideje u konkretne projekte i proizvode.

„Idea Lab nije inkubator nego mi to kažemo preinkubator dok studenti još uvek studiraju pokušavamo da ih okupimo na tom mestu kako bi svoju ideju realizovali i ne bi čekali onaj dan da završe studije kako bi krenuli u potragu za poslom ili kako bi krenuli da kreiraju svoju kompaniju, nego da urade to još u toku studija,“ objašnjava Vladimir Todorović, koji je na čelu Idea Laba, prostora koji se razvija na još šest mesta u nekoliko država, a u Srbiji još i u Zrenjaninu i Subotici.

Ovakvi prosori neophodni su jer fakulteti ne mogu aekvatnom brzinom da se prilagođavaju brzim promenama I indsutrije. „Ako vi 4 godine u današnjem vremenu ne menjate studijski program to znači da ne primenjujete nešto što je trenutno aktuelno odnosno najmodernije. Mi se ovde trudimo i na fakultetu i na univerzitetu da se konstantno inoviramo, ali moramo biti svesni da tako nešto implementirati u sam studijski program nije toliko jednostavno kao u manjim jedinicama poput Idea Laba gde vi možete održavati kurseve na određene teme sa najaktuelnijim trenutno predavačima odnosno temama koje se istog momenta odvijaju i po zapadnoj Evropi, znači bilo kom drugom gradu.“ 

Timski rad, multidisciplinarnost timova, sveže ideje, preduzetnički duh, to razvijaju prostori poput coworking-a, inkubatora, habova, ističe Vladimir Todorović. Idea Lab razvija i takmičarski duh a on je naročito došao do izražaja na majskom hakatonu FTN u Novom Sadu. Takmičarski zadatak bio je – kreiranje rešenja koje će odgovoriti na neku potrebu studenata. Osam timova sa svojim idejama radilo je na rešenjima iz sata u sat. U kratkom vremenu trebalo je razviti korisnu i upotrebivu aplikaciju, a to je bilo moguće samo uz neprospavanu noć, veliki entuzijazam i znanje hakera. Timovi su ponudili rešenja za razne probleme, od sumiranja protoka informacija sa sajta fakulteta na jednom mestu, preko fizičkog kreatanja od tačke do tačke kampusa, do rasporeda u čitaonicama. Pobedničko rešenje  hakatona FTN koji je razvila ekipa „Degeneratori koda“ rešila je problem beleženja predavanja profesora. Koristeći tehnologiju prepoznavanja govora uradili su aplikaciju koja snima predavanja, ali potom i daje mogućnost pretraživanja i obeležavanje ključnih segmenata.

 Izvor: Produkcija KC Media