Tehnički fakultet Mihajlo Pupin u Zrenjaninu od pre nekoliko godina školuje studente za najmodernije i najtraženije profesije . Ovo je jedan od nekoliko državnih univerziteta u Srbiji  koji je u svoje studijske programe uvrstio informacione tehnologije, studije za razvoj softvera i slične.

Jedan od najmlađih i najatraktivnijih programa na Tehničkom fakultetu u Zrenjaninu je softverski inženjering.

„To je smer koji postoji dve godine na našem fakultetu, znači izuzetno mlad smer, nemamo još završne, izlazeće studente i još dve godine čekamo jer je četvorogodišnji studij, ali je tu interesovanje zaista tako da već u junu mesecu nema slobodnih mesta“, za portal Energynews kaže Dragica Radosav, dekan fakulteta i nastavlja: „ Popunjena su sva budžetska mesta, sva samofinansirajuća mesta i ove godine sa povećanjem kvote očekujemo isti odziv zainteresovanosti završenih srednjoškolaca“.

U planu je dopuna i izmena i ostalih studijskih programa u okviru Tehničkog fakulteta u Zrenjaninu.

„U toku naredne školske godine krenućemo sa reakreditacijom, odnosno transformacijom svih postojećih studijskih programa, da bi ih prilagodili savremenim znanjima i savremenim potrebama tržišta“, objašnjava Dragica Radosav.

U Zrenjaninu je nedavno osnovan IT klaster i Tehnički fakultet je članica ove nove organizacije.

„IT klaster je okupio sve one koji su prepoznali potencijal i to da mi možemo u ovom gradu da osnujemo jedan takav klaster, da možemo da ga uspešno vodimo, transformišemo kroz vreme i usklađujemo naša međusobnu tražnju i potrebe. Mi skupljamo trenutno znanje šta je potrebno ovom našem regionu i gradu. Koji su to konkretno softveri i koje su to konkretne veštine, a sve to će biti i implementirano u naše studijske programe“, naglašava Dragica Radosav.

Na ovaj način i proklamovana strategija za razvoj IT sektora Srbije dobija svoje realnije obrise.

„Naravno da treba sve to organizovati i videti koliko nama treba IT stručnjaka koje treba školovati. Ima tu i određenih problema koje treba rešiti, kadrovskih problema, prostornih i drugih. Međutim ovaj akcioni plan razvoja vezan za IT sektor koji sprovodi Ministarstvo prosvete u Beogradu ide jako ubrzanim tempom i realizuje se takođe brzo, na naše opšte iznenađenje. Zaista se radi svakodnevno“, kaže Dragica Radosav i dodaje: „ IT sektor je u Srbiji prepoznat kao jedan od ključnih sektora koji uopšte nije zanemarljiv po svojoj finansijskoj dobiti, po profitu koji može da ostvari i zato su sve inicijative za novinama i poboljšanjima u sferi obrazovanja od izuzetnog značaja”.