Informacione tehnologije svakodnevno napreduju i proširuju svoju primenu. Proširena stvarnost je tehnologija koja već sada dostavlja digitalne informacije u celom svetu i olakšava kompikovanim poslovnim sistemima da funkcionišu brže, bolje i efikasnije.

„Tehnologija proširene stvarnosti je naš primarni posao i to je jedan relativno nov pojam u Srbiji ali i u svetu. To je tehnologija koja nam omogućava da pomoću određenih uređaja i algoritama odnosno kompjuterskih programa dodamo u prostor nešto što tu inače ne postoji“, za Energynews objašnjava Darko Stanimirović, vlasnik firme Zumoko.

Zumoko godinama razvija softvere i hardvere za najrazličitije platforme, mobilne telefone i poslednjih godinu dana, pametne naočare. Upravo ove naočare su sastavni deo tehnologije proširene stvarnosti.

„Pomoću ovakvih programa štedimo ljudima vreme. U nekim velikim sistemima ako štedimo vreme, pa to još učinimo za više ljudi, znači ne samo da smo uštedeli novac, nego smo i napravili novac“, kaže Darko.

Zvuči kao da je tehnologija proširene stvarnosti predodređena samo za gigsntske poslovne sisteme, ali njena primena će biti moguća i u jednostavnijim uslovima.

„Kada kroz ovakve naočare pogledate, na primer, u neki uređaj recimo šporet ili mikrotalasnu, automobil, možete da vidite virtuelne instrukcije koje vam objašnjavaju kako se taj uređaj koristi. To je najjednostavniji primer“, kaže Drako i dodaje: „Uopšte na sve kućne uređaje ćemo moći da dodamo virtuelne instrukcije i da maximalno uprostimo svako rukovanje u kući, kao i u nekim komplikovanijim sredinama“.