IT industrija u Srbiji napreduje velikim koracima. Kada softverska firma ima stalne klijente i za njih proizvodi softvere po narudžbini,  to smatramo velikim uspehom. To je težak i složen posao, ali u smislu prodora na tržište još je teže i ekskluzivnije prodati svetu sopstveni proizvod. To je uspela firma A 51, poznatija po imenu svoje on lajn platforme - Aktiv Kolab.

Aktiv Kolab je on line platforma za upravljanje projektima odnosno timovima na različitiim projektima. Pored toga on omogućava i izradu faktura i naplaćivanje samih proizvoda unutar aplikacije i praćenje vremena koje zaposleni provedu obavljajući određene zadatke“, za portal Energynews objašnjava menadžer Goran Ćulibrk i dodaje: „Ova aplikacija je jako korisna kako softverskim kućama za razvoj njihovih proizvoda odnosno projekata, tako i za neke nevladine organizacije ili kompanije koje nisu vezane samo za IT poslovanje. Mi im omogućavamo da na jednostavan centralizovan način upravljaju svojim aktivnostima i praćenjem kako se projekat odvija“.

Ova aplikacija dosegla je svetsko tržište. Njen kreator, Goarn Radulović, koji je i osnivač kompanije, smatra da to u današnje vreme nije tako teško i objašnjava otkuda fenomen uspeha softverske industrije u Srbiji:

„Internet je doneo to, jasno. Znači to je to je medij kojim možete da distribuirate svoje poruke, proizvode, ideje, bez ikakvih granica i skoro sa nikakvim troškovima. U tom kontekstu naši mladi ljudi su videli kako se tržište razvija u instranstvu, zbog toga što dolaziš u taj svet kroz rešenje njihovih proizvoda, bio to Facebook, bio to Twitter, bio to bilo koji proizvod, vidi se da se postiže ogroman uspeh u tim industrijama i to motiviše ljude da i oni sami pokušaju.I dolaženje do znanja u današnje vreme je izuzetno jeftino što se tiče interneta. Postoji postoje resursi koji vam pružaju da naučite apsolutno sve što vam je potrebno što se tiče tehničkog znanja za ulaz u IT na internetu i taj sadržaj vam je dostupan odmah“.

Ali ovakav kapacitet interneta nije dovoljan za razvoj IT firme. Potrebna je i želja da razvijete nešto svoje. Kako kaže Goran Radulović, za njega je to bio logičan sled.

„Kod mene više je bio razlog zašto bih ja radio u nekom preduzeću umesto da imam svoju firmu. Uvek sam gledao stvari iz te perspektive. Tako da je za mene preduzetništvo bio logičan sled jer sam oduvek želeo da se bavim programiranjem i kreiranjem softvera za za korisnike tako da je to meni oduvek bila i misija koju sam hteo da ispoštujem“.

Zbog njegovog ogromnog iskustva u razvoju firme, osvajanju tržišta sopstvenom aplikacijom i odluke da razvija svoj biznis koja je zapravo suštinska, Gorana Radulovića smo pitali šta preporučuje nekom ko u ovom trenutku želi da otvori svoju firmu.

„Preporučio bih tom čoveku da bude istrajan. Svaka osoba koja kreće u neki biznis očekivajući rezultate u jako kratkom periodu je poprilično sebe osuđuje na neuspeh na taj način zbog toga što je preduzetništvo nešto što nema formu ili recept koako se uspeva. To je više učenje na svojim greškama ili na svojim uspesima i napredovanje iz tačke od tačke A do tačke B i tako kroz hiljadu interakcija na pogrešnim i na lošim odlukama se napreduje. Znači, potrebno je da ima ljubav prema onome što radi, želju da se time bavi jako dugo, to jest da ne odustaje lako,da bude istrajan i na uspesima i na neuspesima“.

Aktiv kolab sada doživljava petu verziju i njegov razvoj i usavršavanje zasnovano je na željama korisnika. Proizvod je u ovom trenutku u beta fazi testiranja. „Tu smo petu verziju smo krenuli praktično od nule, krenuli smo da je razvijamo u korak sa današnjim vremenom sa modernim tehnologijama kako bismo korisnicima mogli da pružimo jedno novo korisničko iskustvo koje će im još više ubrzati i olakšati njihovo obavljanje svakodnevnih poslova“, zaključuje Goran Ćulibrk.