Usled situacije sa pandemijom virusa Covid 19, prinuđeni smo da provodimo više vremena izolovani u kućama. Ovakav tok događaja inspirisao je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (BirdLife Srbija) da osmisle niz prirodnjačkih predavanja na njihovom YT kanalu. Već nekoliko nedelja, pratioci mogu da saznaju zanimiljive i relevantne činjenice o temama koje su bitne i aktuelne.

 

„Prirodnjačkih tema i stručnjaka ima pregršt. Trudimo se da teme budu aktuelne pa je tako prvo predavanje bilo posvećeno vezi između slepih miševa i virusa korona. Drugo predavanje je bilo na temu balkanskog risa, kritično ugrožene podvrste evroazijskog risa. Naredno predavanje, u četvrtak 2. aprila, biće posvećeno ugroženom nacionalnom simbolu - orlu krstašu”, za portal Energynews kaže Slobodan Knežević iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Teme i predavanja namenjena su najširoj publici.

„On-line prirodnjačka predavanja su u skladu sa situacijom namenjena svima. Verujemo da mogu da zainteresuju i roditelje da ih pogledaju sa svojom decom ali i penzionere vične korišćenju modernih načina informisanja poput Facebook-a i YouTube-a. Trenutna situacija sa pandemijom virusa COVID-19 i karantin, koga treba da se pridržavamo, su nas odvojili od našeg uobičajenog načina života. Verujemo da karantin i izolacija svima padaju teško, nije lako naviknuti se na celodnevni boravak u kući. Zato je ovo sjajna prilika da naučimo nešto o prirodi”, kaže Slobodan Knežević.

Globalno otopljenje, nedovoljna briga o životnoj sredini i ekonomija koja je u suprotnosti održivom razvoju su prvi na listi problema kada govorimo o situaciji u kojoj se danas nalazimo, mišljenje je stručnjaka iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

„Velika većina problema sa kojima se čovečanstvo suočava dolazi od nerazumevanja prirode. Na prirodu se gleda samo kao na resurs za pravljenje novca, umesto kao na resurs od čije očuvanosti zavisi i kvalitet našeg života. Nekontrolisana ekspoatacija prirode uzročnik je klimatskih promena ali i širenja opasnih virusa poput COVID-19”.

Klimatske promene i neuravnotežena klima veoma su opasne za biljni i životinjski svet. Ugoržene su i ptice selice.

„Ako izuzmemo visokoplaninske krajeve, ove zime gotovo da nije bilo snega, da bi nas sneg iznenadio u prvim danima proleća. Klimatske promene za koje smo najviše odgovorni mi ljudi remete čitave prirodne cikluse. Uzmimo primer ptica selica poput crnoglave grmuše ili crvendaća, ove vrste se već uveliko vraćaju sa juga a ovde ih dočekuje sneg. Hladnoća sama po sebi nije najveći problem već to što nema insekata kojima se ove vrste hrane. Za ove vrste iscrpljene od seobe nedostatak odgovarajuće hrane može biti fatalan i desetovati veliki broj ptica”, objašnjava Slobodan Knežević.

Prirodnjačka predavanja na YT kanalu Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavljuju se svakog četvrtka u 17 časova.

„On-line predavanja su naš doprinos da se u ovim teškim trenucima solidarišemo i javnosti pojasnimo izvor problema. Veliki strah i panika nikome neće pomoći. Želimo da građanima Srbije i regiona koji su u karantinu popunimo vreme kvalitetnim obrazovnim sadržajem”, kaže Slobodan Knežević.