Svet Roma, odnosno portal Romaworlds.rs je multimedijalni medij koji donosi vesti, priče i video materijale o romskoj i široj zajednici. Njegovi autori locirani su mahom na jugu Srbije, odnosno u Nišu. Njegov značaj je s druge strane univerzalan, kao što su univerzalni svi poduhvati, pa i medijski, koji daju širu sliku života jedne zajednice i postaju protivteža stereotipnom izvešavanju.

Portal Rmaworld zvančno je registrovan pre četiri godine, ali su koreni njegovog nastanka u mnogim ranijim godinama novinarskog i snimateljskog rada Turkijana Redžepija, osnivača i glavnog urednika ovog multimedijalnog on line medija. Njega je u ovaj projekat „gurnulo“ upadljivo odsustvo bilo kakvog izveštavanj o Romima. „Na osmi april 2013-te godine, Svetski dan Roma, uzeo sam sam kameru koju sam imao u to vreme jer sam video da niko ne daje značaja ovom danu, da niko ne priča ni na jednom mediju u Nišu. Okupili smo se nas nekoliko iz nevladinog sektora i pošli smo da napravimo priču. Tad je bio aktuelan spomenik Šabanu Bajramoviću,“ podseća Turkijan Redžepi na trenutak kada ga je skandal sa farbanjem nacističkih anti-romskih oznakana podstakao d napravi prvu samostalnu novinarsku priču. Prvi koraci prerasli su u zvanično „lansiranje“ portala koji radi već četiri godine i tako podiže nivo izveštavanja ne samo o romskoj zajednici već i o svim bitnim temama.

„Ako je nak stvar javni interes svih nas, to bi trebalo da izveštavamo svi, i ja ne biram da kažem - e ovo se ne tiče romske zajednice, to neću da emitujem, to me ne interesuje. Ako vidim da je stvar od javnog interesa, procenimo da je to tako, naravno da ću da odem na taj događaj i da izveštavam o tome, nikad nisam pravio pitanje. Smatram da i kolege koji su, koji rade u većinskim medijima treba tako da rade, međutim to se vrlo, vrlo retko dešava,“ kaže Turkijan Redžepi. U realnosti medijskog izveštavanja o Romima „ako prođe neki projekat kod ministarstva kulture, grada ili nekih drugih donatora, onda su Romi u žiži interesovanja. Ovako, predtavljaju se možda za 8mi april, Svetski dan Roma, eventualno za Đurđevdan, za Vasilicu, to su ti važni datumi. A recimo kako živi 90 odsto pripadnika romske zajednice, mislim da to ne interesuje baš svakoga,“ objašnjava Redžepi.

Od 2015-te godine do danas Roma World stekao je kredibilitet i publiku, ali je njegov rad zasnovan na skromnim projektnim sredstvima i volontiranju. „Nama je prvobitni, primarni cilj bilo prepoznavanje produkcije od strane vlasti i od strane većinskog naroda, ali naravno i od strane ciljne grupe, u ovom slučaju je to pripadnika romske zajednice, to se naravno desilo i mi smo zadovoljni sa tim ali je problem, meni je recimo problem da zadržim kolege na okupu.“

S obzirom da se finansira projektno, protal u velikoj meri počiva na ogromnoj dodatoj vrednosti i volonterskom radu Turkijana i njegovih kolega. Na lokalnom konkursu za finansiranje medija prošle godine odobreno im je 200 hiljada dinara. „Mislim da smo 25 emisija proizveli ako se ne varam za taj novac,“ kaže Turkijan Redžepi.

Plod velikog i često volonterskog rada je očigledan u mnoštvu vesti, reportaža i drugih tekstova, kao i u video materijalu portala Romaworld.rs. Ovaj vizuelno i tekstalno veoma kvalitetan medij zaslužuje mnogo veću podršku zajednice od ove koju ima za sada, ukoliko je cilj zajednice da informisanjem utiče na poboljšanje kvaliteta života njenih građana, posebno Roma i Romkinja, kojima je u Srbiji višestruko teško, a možda i najteže u socijalnom smslu.

S.Ć.