Ako su aktivni građani, aktivni mladi i dobre inicijative merilo kvaliteta života, u Somboru se živi bolje nego u mnogim gradovima u našoj zemlji. Somborski edukativni centar i Somborski omladinski Boom su dve aktivističke organizacije koje rade sa decom i mladima na razne načine, ali efekat je vildljiv u celom gradu.

„Somborski edukativni centar funkcioniše od 2009. godine i njegov prvi projekat koji i danas sprovodimo je Škola dobre volje, odnosno besplatan servis za pomoć deci u učenju. Ovaj centar je osnovala grupa studenata pedagogije iz našeg grada, mladi ljudi koji su tada kroz aktivizam i obrazovanje osetili da mogu da menjaju nešto u zajednici“, kaže Srđan Vlaškalić, jedan od osnivača Somborskog edukativnog centra.

Škola dobre volje okupila je veliki broj volontera koji skoro 10 godina rade sa decom.

„Kroz ovaj program je do sada prošlo više od 300 dece i imali smo oko 150 volontera. To je negde oko 3600 održanih časova, ali u ovom programu nije važno samo učenje, već i socijalizacija dece“, kaže Milica Barać i dodaje: „ Rekla bih da je najvažnije što se ovde deca od najranijih godina uče aktivizmu, uče koja su njihova prava, koje su njihove obaveze, da treba pre svega jedni drugima da budu podrška, ali i da mogu da računaju i na odrasle i njihovu pomoć, da znaju da će neko uvek biti tu za njih,  da ih podrži i da im pruži vetar u leđa“.

Dečiji aktivizam najviše odjeka imao je kroz predstavu o nasilju nad decom i vršnjačkom nasilju.

„U naše pozorište staje negde oko 300 građana i sala je bila puna. Po reakcijama kada su izlazili sa predstave, videli smo da su mnogi građani bili dirnuti, neki i uplakani. Kroz predstavu smo želeli da podignemo svest o značaju borbe protiv nasilja nad decom bilo koje vrste, bilo ono vršnjačko, bilo od stane roditelja, bilo od strane prosvetih radnika ili drugih. Mislim da smo postigli željeni efekat, a nadam se da će taj efekat zahvatiti i one koji donese neke odluke”, navodi Srđan Vlaškalić.

Somborski omladinski Boom je najpoznatiji po Muzici na točkovima, letnjem festivalu za mlade i projektu „Mlad se promeni, posao pokreni“. Razvija i regionalnu saradnju kroz projekat Your past, your present and your future.

„Projekat okuplja mlade od 18 do 30 godina koji su spremni da na neki način prihvate drugu kulturu i jezik, tuđe običaje, kao i da razmotre sva društvena pitanja koja su na neki način upitna na prostorima bivše Jugoslavije“, objašnjava aktivistkinja Jovana Miletić. „ Najbitnija tema su sukobi koji su se nažalost odigrali devedesetih godina, a te teme su i među mladima i dalje aktuelne“.

Suština aktivizma je poziv na učešće svih građana u javnom životu.

„Odgovornost je u različitoj meri na svim građanima i akterima u lokalnoj zajednici. I  što je širi krug građana koji su informisani o svojim pravima, načinima na koje mogu da ih ostvare i o inicijativama koje se dešavaju, tako se i povećava kapacitet lokalne zajednice za razvoj. To sve veoma utiče na unapređenje kvaliteta života u jednoj lokalnoj zajednici”, kaže Srđan Vlaškalić.