Dunavski biznis forum koji je održan u Novom Sadu,na jednoj od svojih konferencija okupio je preduzetnice iz Mađarske, Rumunije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Glavni organizatori bili su Udruženje poslovnih žena Srbije i Evropska mreža preduzetništva.

„Ovde se nalaze preduzetnice, dakle firme iz sedam zemalja regiona, kojima rukovode žene. Isto tako i firme mladih. Uspeli smo da tako na jedno mesto dovedemo grupe koje su prepoznate kao generatori razvoja, oni koji sve više zapravo doprinose i lokalnom razvoju, ali isto tako i privredama svojih zemalja“, za portal Energynews objašnjava Sanja Popović Pantić, predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije.

Žensko preduzetništvo kao tema ovog okupljanja u Evropskoj meži preduzetništva ima svoje posebno mesto.

„Žensko peduzetništvo je takozvani horizontalni sektor i u Evropskoj mreži preduzetništva  obuhvata praktično sve sektore. Ovde smo ipak stavili akcenat na kreativne industrije, na agro- sektor i na informacione tehnologije. To su sektori gde su žene prisutne u velikoj meri, a isto tako i mladi preduzetnici se najviše pronalaze upravo u pomenutim sektorima.I to je verovatno neka poruka da su baš ovi sektori generatori razvoja i nešto na šta privreda zemalja u Dunavskom regionu treba da računa“, kaže Sanja Popović Pantić.

Za svaku vrstu preduzetništva važno je povezivanje. Poseban prostor za ovdašnje preduzetnice i preduzetnike je upravo region.

„Danas ne možemo više pričati o tome da svaka jedinica, jedan čovek, jedna žena, može osnovati jedno preduzeće za jedan dan i da ono može i da poživi. Danas treba oblikovati preduzetničke timove, znači u jednom takvom timu barem jedan mora biti dobar na području finansija, drugi na razvoju te poslovne ideje, treći na internacionalizaciji, barem troje do pet ljudi moraju raditi zajendo i vrlo dobro bi bilo da u takvom timu bude, da budu barem dve žene“, navodi Marta Turk iz Privredne komore Slovenije i dodaje: „To je pravi preduzetnički tim koji ima šanse da može da i na globalnom tržištu proživi i stalno da bude u nekom konkurentnom pravom odnosu“.

Inicijative za poslovno povezivanje dolaze iz svih zemalja regiona. Ivana Radić je predsednica Međunarodne mreže poslovnih žena u Hrvatskoj.

„Mi smo osnovali Međunarodnu mrežu poslovnih žena baš sa ciljem da okupimo žene sa istog govornog područja, jer je to ovde naša velika prednost. Mislim da je ženama potrebno da ih se malo ohrabri, jer žene su dosta onako nesigurne i njima u biznisu treba malo više vremena nego muškarcima, neće baš ić glavom kroz zid pa šta bude. Treba malo podsticaja da ih gurnemo u tom smeru preduzetništva. Mislim da je slična situacija svuda i zato i jesmo orijentisani na celo područje“, navodi ona.

Za razvoj ženskog preduzetništva i preduzetništva mladih važna je podrška društva i institucija, kako bi se njihovo poslovanje održalo u uslovima neravnopravne konkurencije.

„Institut Mihajlo Pupin, kao član srpskog konzorcijuma Evropske mreže preduzetništva već osam godina radi na unapređenju ženskog preduzeništva. Aktivnosti koje imamo odnose se na internacionalizaciju i promociju naših malih i srednjih preduzeća u regionu i šire u Evropskoj uniji“, za Energynews kaže Dušica Semenčenko iz Instituta Mihajlo Pupin.

U okviru konferencije razmenjena su iskustva među okupljenim preduzetnicama, predstavljen je novi projekat Evropske mreže preduzetništva- Erazmus za mlade preduzetnike i realizovani su B2B susreti.