Aplikacije Evi i Couch Coach osvojile su prvo i drugo mesto na takmičenju start up-a na SeeIT samitu u Novom Sadu. Različite su po svom sadržaju i ciljnoj grupi, a zajedničko im je atraktivnost, primenjivost i jednostavnost.

U beta fazi aplikacija Evi je e-knjiga s interaktivnim sadržajem uz koji deca uče da programiraju. Ona ima i svoju dramaturgiju jer je njen glavni lik dečak Evi koji raste a sa njim i nivoi programiranja. Zato je namenjena uzrastu od 4 godine pa dalje, sve do odraslih. 

„Zaista i odrasli isto sjajno reaguju zato što i odrasli su potpuno zbunjeni sa tim šta je programiranje, šta su programski jezici, zašto ih ima toliko. Ima puno neodgovorenih pitanja, a svi osećamo da ustvari programiranje i kompjuteri da su deo opšte kulture, a ne znamo ništa o svemu tome a pogotoov ne znamo kakve to veze ima sa nulama i jedinicama  u koje kompujter sav sadržaj koji konzumiramo pretvara,“ plastično objašnjava Tanja Trobok, tvorac ovog interaktivnog sadržaja namenjenog ne samo deci.

Drugo mesto pripalo je aplikaciji Couch Coach, koju je kreirao Nenad Nikolin. „Ovo je aplikacija za navijače koji vole košarku, i dok gledaju meč omiljenog kluba mogu da učestvuju u samoj utakmici na vrlo jednostavan način. Dok odaberete kanal, daok odaberete da li je to Crvena zvezda ili Partizan, pronađete tu utakmicu u aplikaciji Couch Coach i možete već da počnete da dajete savete treneru kako da bolje vodi svoj tim,“ objašnjava Nenad Nikolinkako funkcionište uloga trenera sa kauča.

Startup sredina u Srbiji dobila je poslednje godine izvestan zamah, ali, scena na kojoj se rađaju početne ideje koje potom, nalaze investitore i izlaze na veliko tržište, ovde je tek u povoju. „Moramo da se organizujemo da se ozbiljnije pristupi formiranju investicionih fondova, koji ne moraju isključivo da budu državni fondovi, mogu da budu partnerski fondovi koji će podržati ove ideje i prihvatiti sve one rizike koje startapi nose sa sobom i njihovu statistiku rizika koja nije različita u odnosu na svet,“ kaže Aleksandra Karan, predstavnica organizacije Serbia Start Up uključene u organizaciju takmičenja na SeeIT samitu u Novom Sadu.

S.Ć.